MOS VoIP

Mi az a MOS a VoIP-ben?

Az átlagos vélemény (MOS) a VoIP hívás minőségének vagy hangminőségének mérésére szolgáló mérték vagy mérőszám. A VoIP-hívás minőségének homályos, például jó vagy rossz megfogalmazása helyett a VoIP MOS VoIP objektív mérést ad a hangminőségről.

Általánosságban elmondható, hogy a MOS 1 és 5 között van, ahol az 5 a legjobb VoIP hívásminőséget, az 1 pedig a szolgáltatás alacsony minőségét jelenti. Ezeket a pontszámokat egyszerűbb összehasonlítani, mint a szubjektív teszteket és az olyan megjegyzéseket, mint a „Sok szaggatott hanghívásom van”.

A hangminőség MOS-sal történő mérése akkor is hasznos, ha két különböző VoIP hívásszolgáltatót hasonlít össze. Például előfordulhat, hogy egy üzleti VoIP-hívási szolgáltatás folyamatosan jobb MOS-számokkal rendelkezik, mint egy ingyenes szolgáltatás. Ebben az esetben a jobb beszélgetési minőségű (azaz magasabb MOS-számú) szolgáltatást érdemes választani.

Expert's note

Ha a VoIP-hívások beszélgetési minősége romlik, futtasson egy MOS-ellenőrzést.

Ez a szám segít abban, hogy tájékozottabb beszélgetést folytathasson műszaki támogatási részlegével.

Most nézzük meg alaposabban az átlagos véleménypontszámot (MOS), és hogyan számítják ki ezt a minőségi mérőszámot.

MOS mérése

A gyakorlatban a legtöbb ember szoftvert használ a MOS kiszámításához. Így nem kell megnyitnia az Excelt, vagy nem kell számológépet használnia a mérőszám manuális létrehozásához. Ennek ellenére hasznos tudni, hogyan számítják ki a MOS-t, hogy jobban megértsük.

A MOS kiszámításának első lépése a következő adatpontok összegyűjtése. Vegye figyelembe, hogy a hálózati teljesítményt figyelő szoftverrel gyorsabban gyűjtheti össze ezeket a numerikus mértékadatokat.

 • terjedési késleltetés – Mérje meg, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy az egyes digitális jelek a teljes hálózaton áthaladjanak. Az útválasztókkal, kapcsolókkal és egyéb késleltetésekkel rendelkező, összetettebb hálózatok általában nagyobb terjedési késéssel rendelkeznek. Más szóval, ez a mérőszám azt az egyirányú késleltetést méri, amikor az adatok eljutnak a számítógépről a hívott személyhez.

 • csomagolási késleltetés – Ez az időmérőszám azt az időt jelenti, amely ahhoz szükséges, hogy az információkat, például a beszélgetés hangját digitális információvá (azaz hangcsomagokká) alakítsák, és végül a másik végén dekódolják. Ne feledje, hogy a tömörítetlen kodek használata alacsonyabb csomagolási késleltetéssel járhat.

 • jitter buffer – A hívást reprezentáló digitális adatok nem mindig a várt módon érkeznek meg. Ennek eredményeként késésekre van szükség a csomagok érkezési idejének különbségeinek kompenzálására. Amikor a csomagvesztés százaléka növekszik, a hangcsomagokat újra el kell küldeni. Ez több feldolgozási késést és pufferelési késést okoz. Végső soron a vibrációs puffer problémák VoIP-problémákká (Internet Protokollon keresztüli hangátvitel) vezetnek át.

Metrika vektor

Ahogy kezd többet megtudni a hálózati teljesítmény felügyeletéről, van néhány további kifejezés, amelyet érdemes tudnia a VoIP-problémák diagnosztizálásához.

 • RTP csomag – A valós idejű protokoll (RTP) a hanginformációkat vagy hangcsomagokat mozgatja a hálózaton keresztül. Különféle tényezők, például a csomagvesztés, a jitter és a késleltetés befolyásolják, hogy az RTP-csomagátvitel zökkenőmentesen működik-e. Az RTP-csomagok teljesítményének megértése létfontosságú a VoIP statisztikák megfelelő megértéséhez.

 • csomagok száma – Ez a mérőszám hasznos, mert kontextusba helyezi a csomagvesztést. Például, ha a VoIP-hívása másodpercenként 50 csomagot tartalmaz, és másodpercenként 5 csomagot veszít, akkor a hívások csomagok közötti csökkenésének jelentős része elveszik. Az érintett csomagok száma a használt VoIP kodektől függően változik.

 • csomagvesztés szimuláció – VoIP-hívás indítása előtt csomagvesztési szimulációval megbecsülheti a hívás hangminőségét. A küldetéskritikus alkalmazások, például a fontos üzleti hívások esetében bölcs dolog csomagvesztés-szimulációt használni a problémák diagnosztizálására.

Milyen előnyei vannak egy jó MOS-nak VoIP-hez?

A VoIP-kapcsolatnak jó MOS-t kell fenntartania, hogy a legtöbbet hozhassa ki az IP-telefóniából.
Általánosságban elmondható, hogy az elfogadható pontszám 4,3–5. A hanghívás minősége azonban „jónak” tekinthető, ha az átlagos véleménypontszám 3,6-ra esik. Ha azt látja, hogy az egyéni pontszámok 3,6 alá esnek, akkor a beszélgetése úgy kezdhet hangzani, mint egy robot hangja.

Ne feledje, hogy hasznos, ha a nap folyamán többször megméri a MOS-értékét az átlagos pontszám meghatározásához. Számos intézkedés megtételével előfordulhat, hogy internetkapcsolata alacsonyabb sávszélességet használ.

A MOS használata az IP-n keresztüli hangminőség leírására sokkal jobb, mint az olyan homályos leírások, mint a „robot hangja” vagy a „kiváló minőség”. Ha több Átlagos véleménypontszám áll rendelkezésére, jobban megbeszélheti a hálózatmérnökökkel a hívások minőségi problémáinak elkerülésének módjait.

Csatlakoztassa VoIP-szolgáltatóját a Help desk szoftverrel - LiveAgent

Hogyan lehet növelni a MOS eredményeit?

Senki sem várja a rossz VoIP minőséget. Mielőtt visszaváltana a hagyományos hanghívásokra, ne adja fel a reményt. Van néhány egyszerű módja annak, hogy jobb hangjeleket kapjon.

Kérjen segítséget internetszolgáltatójától

Kezdje azzal, hogy kérdezze meg internetszolgáltatóját a hálózati torlódások elkerülésének módjairól. Elmondhatják, hogyan javíthatja a hívásminőséget a teljes hálózaton. Az Ön által tapasztalt problémák szemléltetésére ajánlja fel egy ping-eszköz futtatását, miközben a műszaki támogatással telefonál. Egy kiterjedtebb vállalati hálózatban az informatika hálózati eszközfigyelő eszközöket használhat a VoIP egészségügyi problémák okának diagnosztizálására. Egyes helyzetekben a hálózat felmérése segíthet a hálózat lelassulásának okának meghatározásában.

Elképzelhető, hogy azt mondják Önnek, hogy az egész hálózat hálózati hibákat tapasztal sürgősségi karbantartás miatt. Ebben a helyzetben lehet, hogy nincs szerencséje. Fontolja meg a hívások átütemezését egy másik időpontra, hogy elkerülje a hívások rossz minőségét. Ellenkező esetben kérjen tippeket internetszolgáltatójától a helyi hálózati forgalom jobb kezeléséhez a telefonhívások prioritása érdekében.

Expert's note

Ügyeljen arra, hogy beszélje meg a hálózati késleltetést az internetszolgáltatójával, ha nem veszi fel a kérdést.

Internetszolgáltatójának további tippjei lehetnek a hálózatfelügyelettel kapcsolatos tapasztalatai alapján.

Kérjen tanácsot VoIP szolgáltatójától

A nagy teljesítményű VoIP hálózatot úgy tervezték, hogy elkerülje a szaggatott hívásokat, de néha előfordulnak. Feltételezve, hogy egy professzionális VoIP-szolgáltatóval dolgozik, amely gyors kodeket használ a VoIP-hívásokhoz, néhány tesztet futtathat. Előfordulhat, hogy minőségi (más néven QoE for VoIP) tesztelést futtatnak. Ez a mérték figyelembe veszi, hogy Ön a hanghívást végző emberi felhasználó. Ezen kívül lefuttathatnak egy átlagos vélemény pontszámot (MOS), hogy jobban megértsék a digitális jel helyzetét.

Miután összegyűjtötte ezeket az információkat, kérdezze meg VoIP szolgáltatóját, mit lehet tenni a hangminőség további romlásának elkerülése érdekében. Javasolhatják a firmware-frissítés futtatását a modemen vagy az útválasztón. Ezenkívül egy másik mikrofonra váltás csökkentheti a háttérzajt a telefonhívások során. Általánosságban elmondható, hogy a lakossági VoIP-szolgáltató csomag kevesebb kapacitással rendelkezik a hangjel minőségének javítására.

Összefoglalva, van néhány módszer a VoIP MOS javítására és a jobb hívások elérésére.

 • sávszélesség megőrzése – Hívás előtt kapcsoljon ki más eszközöket és alkalmazásokat, hogy ne legyen akadálya a VoIP-forgalomnak.

 • kodek sebessége – Kérdezze meg VoIP szolgáltatóját, hogy módosíthatja-e a kodek sebességét. A kodekbeállítások alapértelmezett értékei nem minden helyzetben ideálisak.

 • nagy hűségű hang – Fontolja meg a zajszűrős headset használatát hívás közben, mert ez segíthet a háttérzaj kihangolásában.

VoIP illusztráció

Ahogy halad a hangminőség javítása terén, néhány további kifejezéssel találkozhat.

 • minősítési tényező – Ez az E modellnek nevezett technikai képletre utal. Az E modellt a következőképpen írják fel: R = Ro – Is – Id – Ie + A + W. A modell minden változója külön minősítési tényező, amely végső soron a hívás minőségét írja le.

 • előny tényező – Az E modellben egy változó a végfelhasználó kényelmét jelenti. A modell azt feltételezi, hogy az emberek kényelmi okokból tolerálhatják az alacsonyabb hangminőséget (azaz sok ember hajlandóságát arra, hogy elviseljék a minőségi problémákat egy mobiltelefon-hívás során).

 • alaptényező – Ez a „Ro” az E modellben. A háttérzaj-hatásokra utal, amelyek befolyásolhatják a tényező minőségét.

Ready to start using VoIP services?

LiveAgent created the call center features to provide superior customer communication via phone.

Frequently asked questions

Mi a MOS értéke a VoIP-ben?

Az átlagos véleménypontszám (MOS) a VoIP-hívás minőségének mérésére használt mérőszám vagy mérőszám. A MOS 1 és 5 között van, ahol az 5 a legjobb VoIP hívásminőséget, az 1 pedig a szolgáltatás alacsony minőségét jelenti.

Miből áll a MOS?

A MOS számos tényezőn alapul, beleértve a terjedési késleltetést, a csomagkezelési késleltetést és a jitter puffert. Egy jól konfigurált VoIP-szervernél kisebb valószínűséggel lesznek problémák, de bármelyik VoIP-szolgáltatást kiüthetik.

Hogyan mérik a MOS-t?

Bár lehetséges a MOS mérése manuálisan, kevesen teszik ezt így. Ha egy nagyvállalatnál próbálja javítani a VoIP asztali telefonok teljesítményét, használjon inkább hálózati eszközöket. A speciális hálózati eszközök a késleltetés egyszerű mérését is megkönnyíthetik a hálózaton.

Milyen a jó MOS VoIP-hez?

A VoIP-hez jó MOS 4,3 és 5 között van. Ha lehetséges, törekedjen arra, hogy a MOS-e közelebb kerüljön az 5-höz.

Mi a jó internet sebesség a VoIP-hez?

A legtöbb szakértő 5 megabites internetsebességet javasol a modern VoIP-hez. Ez a sebesség lehetővé teszi a weben való böngészést és e-mailek küldését VoIP hívás közben. Ha sok más emberrel megosztja az internetkapcsolatot (például 100–999 felhasználóval egy nagy épületben), vásárolja meg a megengedhető leggyorsabb internetszolgáltatást.

Milyen előnyei vannak a MOS-nak?

A MOS egy hasznos diagnosztikai eszköz a VoIP-hívások teljesítményének javítására. Ahelyett, hogy egyszerűen jónak vagy rossznak minősítené a VoIP-hívást, akár 5-ös objektív pontszámot is kaphat. Ha más hálózati mérőszámokkal, például a késleltetéssel együtt használjuk, a MOS felgyorsíthatja a VoIP-minőséggel kapcsolatos problémák megoldását.

Mi befolyásolja a teszt VoIP MOS-t?

Számos fő tényező befolyásolja a MOS-t: a VoIP-szolgáltató, az internetszolgáltató és a hálózat. A teszt MOS növelése és a jobb VoIP-hívások élvezete érdekében dolgozzon az egyes MOS-tényezők optimalizálásán.

Vissza a szójegyzékhez Hozzon létre INGYENES fiókot

Weboldalunk sütiket használ. A folytatással feltételezzük, hogy engedélyezi a sütik telepítését, ahogy azt a weboldalunk részletezi adatvédelmi és sütikre vonatkozó irányelvek.