Ingyenes próba

Language switcher

–Hidden comment

Use attributes in format region_from and region_to= to change the languages showing in language switcher.
Available regions are:
europe_from europe_to
asia_from asia_to
mideast_from mideast_to
america_from america_to

Example:
europe_from=0 europe_to=22 will put all languages (ordered in language switcher settings) from 1 to 21 to Europe region:
asia_from=22 asia_to=25 will put all languages from 23 to 24 (so only 2) into Asia region.

Tudásbázis Sablonok

Egy digitális világban élünk, így a velünk kapcsolatba lépő felhasználók átfogó, pontos és gyors információhoz jutást igényelnek a termékekről és szolgáltatásokról. Az egyénileg hozzáférhető, átfogó tudásbázis nem egy “jó, ha van”  hanem egy kötelező dolog. A Microsoft’s research kutatása sezerint a világ felhasználóinak 90 %-a elvárja a márkáktól és a cégektől, hogy önkiszolgáló online portállal rendelkezzenek. A Forrester’s survey szerint a vevők a tudásbázist részesítik előnyben a többi önkiszolgáló csatornával szemben. Bemutatunk önnek néhány egyszerű útmutatót, hogy hogyan hozzon létre különböző cikkeken és sablonokon alapuló tudásbázisokat, amiből kiindulhat.

Mi az a tudásbázis?

A tudásbázis egy online szolgáltatás, ami cikkeket, részletes információkat tartalmaz egy cégről, termékekről és szolgáltatásokról. Rendelkezhet GYIK szekcióval, Hogy kell? cikkekkel, probléma megoldó tippekkel, útmutatókkal és videókkal-bármivel, ami segít a vevőknek választ találni a kérdéseikre, és abban, hogy a termékekkel vagy a szolgáltatással kapcsolatos problémáikat egyedül is megoldhassák. ( Ügyfélszolgálat segítsége nélkül)

Tudásbázis Sablonok
A LiveAgent több tudásbázis, mind belső és külső létrehozását is lehetővé teszi az ön számára.

A tudásbázis értékes adatokat nyújthat a vevőknek, alkalmazottaknak és jövőbeli ügyfeleknek. Külső felhasználás esetén, a vevők és a jövőbeli ügyfelek, mindent megtudhatnak a tudásbázisból, amit egy adott cég termékeiről és szolgáltatásairól tudni szeretnének. A belső tudásbázis belső információt és támogatást nyújt.

5 lépés ahhoz,  hogyan írjunk hatékony tudásbáziscikket

A tudásbázisa mindenképp legyen lényegretörő, könnyen olvasható, informatív és a tárgyhoz kapcsolódó. Ezért a tudásbázisnak tartalmaznia kell a következő tulajdonságokat. Legyen:

  • Fókuszált: egy cikknek egy témáról kell szólnia, hogy ne zavarja össze a felahasználót.
  • Felhasználó-központú: csak arról szóljon, amire a felhasználónak szüksége van.
  • Széleskörű: lényegre törő, részletes, mindenre kiterjedő információt kell nyújtania.
  • Jól felépített: egyszerű, egységes struktúra ajánlott a könnyű olvashatóság érdekében.
  • Jól megírt: egyszerű, érthető nyelvhasználat javasolt, amit a technológiában nem jártasak is megértenek.
  • Vizuálisan vonzó: adjon hozzá vizuális tartalmat, hogy könnyebben értelmezhető legyen az információ.

Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket, ha hatékony cikkeket szeretne írni a tudásbázisához:

Válasszon jó főcímet!

Alapvető a jó címválasztás, ami megmutatja, hogy milyen feladattal vagy problémával kapcsolatos a cikk. A legjobb, ha tevékenységre vagy felhasználói elvárásra alapozzuk a címválasztást. A cím legyen rövid és könnyen rákereshető, tartalmazzon kulcsszavakat. Lehetőleg kerüljük a műszaki szakszavak használatát! A következőkben felsorolunk néhány példát tudásbázis címre, amit önök is használhatnak:

,,Kezdő lépések…”

,,Új használati útmutató”

,,Útmutató a…”

,,Bevezetés a…”

,,Hogyan hozzon létre…”

,,Hogyan javítsa ki…”

,,Fiókjának kezelése”

,,Az ön …telepítése…”

Az egységes struktúra fenntartása

Bár a struktúra a cikk típusa szerint változó lehet, az átlagos tudásbázis cikk egy rövid bevezetést tartalmaz, leírást a problémáról (ha erről van szó) felsorolást a lépésekről, amivel a felhasználó sikeresen eléri a célját, összefoglalást a lehetséges végkifejletekről és kapcsolódó linkek felsorolását. A hosszabb cikkek néha tartalmazhatnak tartalomjegyzékeket, amik segítik az olvasót, az őt érdeklő téma kiválasztásában és a nem szükséges információ kiszűrésében.

Könnyen olvasható formátum

A tudásbázis cikkek formátumának kiválasztásánál az egyszerűség lényeges szempont. Hogy biztosítsa, hogy a cikk könnyen átlátható, a következőket vegye figyelembe:

  • A hosszabb cikkeket ossza fel rövid bekezdésekre különböző főcímekkel és alcímekkel.
  • Hozzon létre tartalomjegyzéket, hogy a felhasználók be tudjanak lépni abba a szekcióba, ahova akarnak, amelyik a leginkább érdekli őket.
  • A szöveghasábokat megszakíthatjuk pöttyözött és számozott felsorolással a könnyebb olvashatóság érdekében.
  • Fontos az információ átadásában a vastag, dőlt, betűk, színes sorok használata.

Vizuális dolgok hozzáadása

Ha a felhasználójukat egy lépésről-lépésre útmutatón vezetik keresztül az instrukciókat még érthetőbbé tehetik, screenshotok, GIF-ek, videók vagy egyebek által, amik segítenek az olvasónak a leírtak megértésében. Amikor feladatot kell végrehajtani a felhasználónak a vizuális tartalom hozzáadása nagy mértékben elősegíti a könnyebb befogadást.

Tudásbázis Sablonok
Tudásbázis példa- Canva által

Adjon hozzá információt a témával kapcsolatos cikkekről!

Ajánljon kapcsolódó linkeket a cikk végén, hogy az olvasó még több hasznos információt találhasson! Ez nagyon fontos akkor, ha az olvasó még többet szeretne megtudni az adott témával kapcsolatban, vagy a cikk csak egy nagyobb feladatkör egy bizonyos szeletére vonatkozik.

,,Kapcsolódó cikkek”

,,További olvasnivalók”

,,Kapcsolódó linkek”

,,Ez is érdekelheti még”

Tudásbázis cikk sablonok

Még mindig bizonytalan? Semmi gond, létrehoztunk néhány tudásbázis sablont, amelyek azonnal segítenek Önnek!

GYIK sablon

A gyakori kérdések a tudásbázis fontos részét képezik, mert a leggyakrabban feltett kérdéseket tartalmazzák.

“Hogyan csináljuk” tudásbázis cikk sablon

A Hogyan kell? cikkek, segítenek a felhasználóknak, a termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos problémák megoldásában. Ezek a cikkek általában rövidek és lényegretörők, és lépésről-lépésre mutatnak be egy bizonyos feladatot.

Hibaelhárítási cikk sablon

A hibaelhárítási cikkek a termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos bonyolultabb problémákra nyújtanak választ. Hasonlítanak a Hogyan kell? cikkekhez, de ezek ahhoz adnak információt, hogy mit tegyenek a felhasználók, ha valami nem jól működik, ellentétben a Hogyan kell? cikkekkel, amik azt magyarázzák el, hogyan használjunk egy terméket vagy funkciót a jó működés eléréséhez.

Eszközök leírása sablon

Az eszközleírás egy cikkfajta, ami röviden ismerteti az adott terméket vagy szolgáltatást. Kérdésekre adott válaszok és lépésről-lépésre útmutatók helyett pontos információt adnak az olvasónak egy termék illetve szolgáltatás működéséről. Ezenkívül tartalmazhatnak információkat az eszköz jellemzőiről és előnyeiről, és elmagyarázzák, miért érdemes megvásárolni.

Használati útmutató sablon

A használati és kezelési útmutatók általában hosszú, részletes, széleskörű cikkek, amik egy termék vagy szolgáltatást teljeskörűen bemutatnak. Minden egyes funkciót teljes részletességgel kifejtenek és teljeskörű tudással látják el a felhasználót atermékről illetve a szolgáltatásról. A legtöbb használati útmutató írott útmutatást és képi tartalmakat is tartalmaz (scrrenshotk, diagramok, stb.).

Oktatóanyag sablon

Az oktatóanyagok hasonlóan a Hogyan kell? cikkekhez lépésről-lépésre útmutatást tartalmaznak, csak részletesebben, és a lépések nem mindig időbeli sorrendben vannak. Az oktatóanyagok struktúráltan, teljeskörűen vizuális eszközökkel, (screenshotokkal, videókkal, stb.) kiegészítve magyarázzák el, hogy mire használhatják a felhasználók a terméket, a szolgáltatást vagy az adott funkciót.

Ready to put our knowledge base article templates to use?

LiveAgent is the most reviewed and #1 rated help desk software for small to medium-sized businesses. Try building a knowledge base today with our free 14-day trial.<br /> No credit card required.

Free Trial

Tudásbázis sablonok – Gyakran feltett kérdések

Mi a célja a tudásbázisnak?

A tudásbázis a tudás tárháza, amelynek célja a kérdések megválaszolása és a problémák megoldása.

Miért kellene tudásbázissal rendelkeznie?

A tudásbázis az ügyfélszolgálat és a támogatás elengedhetetlen eszköze. Megkereshető ismereteket/ információkat nyújt az ügyfeleknek a gyakori problémák megoldásáról.

Milyen típusú tudásbázissal kellene rendelkeznie?

A következő típusú cikkeket használhatja a tudásbázisában: A GYIK cikkek segítenek megválaszolni az általános ügyfélszolgálati kérdéseket. A tipp cikkek gyors tippeket nyújtanak a gyakori ügyfélszolgálati problémák kezeléséhez. Az útmutató cikkek lépésről lépésre tartalmazzák egy adott feladat végrehajtását. A figyelmeztető cikkek figyelmeztetik az ügyfeleket a lehetséges veszélyekre és problémákra.

{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “GYIKOldal”, “mainEntity”: [{ “@type”: “Kérdés”, “name”: “Mi a célja a tudásbázisnak?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Válasz”, “text”: “A tudásbázis a tudás tárháza, amelynek célja a kérdések megválaszolása és a problémák megoldása.” } }, { “@type”: “Kérdés”, “name”: “Miért kellene tudásbázissal rendelkeznie?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Válasz”, “text”: “A tudásbázis az ügyfélszolgálat és a támogatás elengedhetetlen eszköze. Megkereshető ismereteket/ információkat nyújt az ügyfeleknek a gyakori problémák megoldásáról.” } }, { “@type”: “Kérdés”, “name”: “Milyen típusú tudásbázissal kellene rendelkeznie?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Válasz”, “text”: “A következő típusú cikkeket használhatja a tudásbázisában: A GYIK cikkek segítenek megválaszolni az általános ügyfélszolgálati kérdéseket. A tipp cikkek gyors tippeket nyújtanak a gyakori ügyfélszolgálati problémák kezeléséhez. Az útmutató cikkek lépésről lépésre tartalmazzák egy adott feladat végrehajtását. A figyelmeztető cikkek figyelmeztetik az ügyfeleket a lehetséges veszélyekre és problémákra.” } }] }
Vissza a sablonokhoz Hozzon létre INGYENES fiókot

Weboldalunk sütiket használ. A folytatással feltételezzük, hogy engedélyezi a sütik telepítését, ahogy azt a weboldalunk részletezi adatvédelmi és sütikre vonatkozó irányelvek.