Digitális átalakulás

Mi a digitális átalakulási folyamat?

A digitális üzleti átalakulás a digitális technológiák bevezetésének folyamata minden üzleti területen a hatékonyság és eredményesség növelése, valamint az ügyfelek számára nagyobb érték biztosítása érdekében.

Az adatok (pl. az IoT, Big Data stb.) kulcsszerepet játszanak a digitális átalakítási kezdeményezésekben, mivel betekintést nyújtanak a döntéshozatali folyamatok finomításához, a változás előmozdításához és a versenytársak felülmúlásához.

Miért fontos a digitális üzleti átalakulás?

A digitális átalakulás létfontosságú a versenyképesség megőrzéséhez. A digitális innováció az egyik kulcstényező az új bevételi források kialakításában, az üzleti modellek átalakításában és az ügyfelek élményének javításában.

Az üzleti innováció és a technológiai zavarok szintén gazdasági növekedéshez vezetnek. Ez az oka annak, hogy az innováció gazdaságtana meglehetősen relevánssá vált a mai üzleti környezetben.

Az innováció felgyorsulásával, a sikeres átalakulással és az új bevételi forrásokkal a teljes gazdaság exponenciálisan növekedhet, ami több innovációt és kulturális változást eredményezhet.

Hogyan alakítják át a vállalkozásokat a digitális technológiák?

A digitális technológia megváltoztathatja azt, ahogyan a vállalkozások értéket teremtenek. Segíthetnek a jelenlegi üzleti modellek átalakításában minden iparágban, hogy felgyorsítsák a folyamatokat és jobban kiszolgálják az ügyfeleket.

Például a biztosítási ágazat vállalatai újra feltalálhatják működési modelljüket az IoT és a prediktív elemzés bevezetésével. Hozzáadott értékű szolgáltatásokat nyújthatnak a kötvénytulajdonosok számára, mint például a járművezetők visszajelzései, és díjkedvezményeket kínálnak. Másrészt a feldolgozóipar vállalatai megszüntethetik az ellátási lánc hatékonyságát, csökkenthetik a költségeket, és ügyfélközpontúvá válhatnak.

A siker érdekében azonban a vállalkozásoknak le kell küzdeniük a digitális átalakulás kihívásait, például az informatikai ismeretek hiányát, a rosszul meghatározott stratégiát, a rossz szervezeti változáskezelést és a nem hatékony adatkezelést.

Start your digital transtormation today

LiveAgent can help you meet customer demands and therefore improve your business. Curious about all the opportunities?

A digitális átalakulás elemei

A digitális átalakulás legfontosabb elemei a következők:

 • Digitális technológia
 • Adatintegrációk
 • Üzleti folyamatok optimalizálása
 • Üzleti folyamat menedzsment
 • Működési agilitás
 • Változáskezelés
 • Átalakító vezetés
 • Ügyfél és felhasználói élmény

Egy hatékony stratégia, amely mindezeket az elemeket figyelembe veszi, segíthet kielégíteni a vevői igényeket és túlszárnyalni az ügyfelek elvárásait.

Hogyan indítsunk el digitális átalakulást az üzleti életben

A sikeres digitális átalakítási kezdeményezések olyan digitális átalakítási keretrendszert használnak, amely az átalakítás minden elemét megtervezi.

Ahhoz, hogy digitális átalakítási projektjei kifizetődjenek, kezdje azzal, hogy felméri képességeit, és összehangolja a célkitűzéseket az üzleti célokkal. Együttműködjön IT-vel, felsővezetőkkel és más érdekelt felekkel, hogy stratégiai partnereket válasszon ki a szoftvermegoldások, például a help desk szoftverek megvalósításához.

Biztosít mindencsatornás digitális élményt, összpontosítson az ügyfelek eredményeire, és tartsa az alkalmazottakat egy oldalon a digitális dolgokban.

Digitális átalakulás ütemterve

A digitális átalakulási ütemterv egy terv a változás előmozdítására az egész szervezeten belül. Minden vállalat ütemterve egyedi, de a következő szakaszokból áll:

 • Érték meghatározása – a vezetői csapat összeállítása, a célok kitűzése és a digitális átalakulás beruházásának biztosítása

 • Végrehajtás – ügyfélszolgálati kezdeményezések indítása, digitális egység felállítása az agilitást elősegítő és digitális kultúra építése

 • Bővítés – gyors megtérülésű digitális kezdeményezések elindítása, rendszerek és készségek fejlesztése, valamint egy új, az egész vállalatra kiterjedő agilis üzleti modell bevezetése.

Digitális átalakulás ütemterve - App - Uploads - 2022 - 01 - Succesfull Conversion 1.jpg

Példák a digitális transzformációra

Minden iparágban egynél több vezető szerepet tölt be a digitális átalakulásban. Például egy fogyasztási cikkeket gyártó cég technológiát használhat az AI által vezérelt árak nyomon követésére vagy az automatizált folyamatok nyomon követésére.

Az innovatív eljárást alkalmazó legjelentősebb technológiai vállalatok közül a Microsoft a felhőalapú hálózati rendszerével és a Honeywell az új szoftvermegoldásaival.

További sikeres digitális átalakulási példák közé tartozik a Target, a Best Buy, a Nike, az Experian, a Netflix, a ManpowerGroup, a Home Depot, a Hasbro és még sokan mások.

Véget ér valaha a digitális átalakulás?

A digitális átalakulás egy véget nem érő folyamat, mivel folyamatosan új technológiák jelennek meg, és minden átalakulási szakasz új lehetőségeket tár fel a fejlesztésre.

A piac folyamatosan fejlődik, új trendeket hoz, amelyek követhetők és versenyképesek maradhatnak. A fogyasztói magatartás és elvárások is változnak, ami további fejlesztéseket tesz szükségessé minden üzleti területen.

Alapvető digitális transzformációs szerepkörök

Az alapvető digitális transzformációs szerepkörök a következők:

 • Az átalakulás vezetői
 • Műszaki mérnökök
 • Projektmenedzserek
 • Adatépítészek
 • UX/CX szakemberek
 • Pénzügyi elemzők
 • Biztonsági és megfelelőségi szakértők

Honnan tudhatom, hogy működik-e a digitális átalakítás?

A sikeres átalakulást jelző legfontosabb tényezők a következők:

 • Hozzáértő vezetők, akik pozitív változást hajtanak végre
 • Új, agilis munkamódszerek
 • L&D lehetőségek a tehetségek fejlesztésére
 • A mindennapi digitális eszközök integrálása más szoftverekkel
 • Továbbfejlesztett kommunikáció az ügyfélszolgálati platformokon keresztül
 • Erősebb ügyfélkapcsolatok
 • Hűséges ügyfélkör

Digitális transzformációs keretrendszer

A digitális átalakítási keretrendszer referenciapontnak tekinthető, amely segíti a vállalkozásokat a változás kezelésében.
Vegyük például az AIMultiple digitális átalakítási keretrendszerét.

Digitális transzformációs keretrendszer

Kép forrása

Ez a kulcsfontosságú stratégiák vázlata a digitális átálláshoz és a belső folyamatok optimalizálásához. A keretrendszer megléte kiemelten fontos a digitális átalakulás buktatóinak (például a változással szembeni ellenállás és a rossz vezetés) elkerüléséhez és a vállalati szintű átvétel biztosításához.

Digitális átalakulási stratégia

A digitális átalakítási stratégia egy cselekvési terv a technológia kihasználására az üzleti modellek megváltoztatása, a folyamatok javítása és a fogyasztók számára nagyobb érték biztosítása érdekében.

A hatékony stratégia kialakításához a következőkre van szükség:

 • A szervezeti struktúra és a vállalati kultúra felmérése
 • Az alkalmazottak képességeinek értékelése
 • A készséghiányok azonosítása
 • Üzleti folyamatok feltérképezése
 • A hiányosságok és a lehetőségek azonosítása
 • Ügyfélélmény elemzése
 • Célok és célkitűzések meghatározása
 • Digitális átalakulási ütemterv készítése

Use the best strategy

LiveAgent can help you improve you processes and deliver more value to your consumers. Are you interested?

Frequently asked questions

Mi a digitális átalakulási folyamat?

A digitális átalakulás a digitális technológiák minden üzleti szempontba történő integrálásának folyamata a működés javítása, a piaci változásokhoz való alkalmazkodás és az ügyfelek élményének javítása érdekében.

Miért olyan fontos a digitális üzleti átalakulás?

Létfontosságú a releváns és versenyképes megőrzéshez, új bevételi lehetőségek felszabadításához és a gazdasági növekedés támogatásához.

Hogyan alakítják át a vállalkozásokat a digitális technológiák?

Lehetővé teszik számukra a folyamatok optimalizálását, agilisabbá válnak, több értéket biztosítanak a fogyasztóknak, és jövedelmezőbbé válnak.

Melyek a digitális átalakulás elemei?

A digitális átalakítás elemei közé tartozik a technológiai és adatintegráció, az üzleti folyamatok optimalizálása és menedzsmentje, a vállalati szintű agilitás, a változáskezelés, az átalakítási vezetés és az ügyfélélmények.

Hogyan indíthatok el digitális átalakulást az üzleti életben?

Mérje fel jelenlegi digitális képességeit, állítsa be az üzleti célokhoz igazodó célokat, találjon stratégiai partnereket a digitalizáláshoz, és győződjön meg arról, hogy a munkaerő megfelelő készségekkel rendelkezik. Összpontosítson mindent az ügyfelek igényeire, és építse fel a megfelelő digitális ökoszisztémát a műveletek és az ügyfélélmény javítása érdekében.

Hogyan készítsünk digitális átalakulási ütemtervet?

Összpontosítson három szakaszra: az érték meghatározására, a végrehajtásra és a méretezésre. Állítsa össze a vezetői csapatot, indítsa el a kezdeményezéseket, ápolja a digitális kultúrát, és folyamatosan fejlessze készségeit és rendszereit.

Mi a példa a digitális átalakulásra?

A digitális átalakulás leggyakoribb példája az AI (például mesterséges intelligencia által hajtott chatbotok) átvétele. További példák az eladók önképzése, a fogyasztók önsegítési lehetőségei, az automatizált folyamatok nyomon követése és az AI által vezérelt árak figyelése.

Véget ér valaha a digitális átalakulás?

A digitális átalakulás egy soha véget nem érő folyamat. Legalábbis annak kellene lennie. Mindig van hova fejlődni, és a folyamatos technológiai fejlődés több lehetőséget kínál az optimalizálásra és a szolgáltatások egyszerűsítésére.

Melyek a legfontosabb digitális transzformációs szerepek?

A digitális transzformációs csapat alapvető szakértői közé tartoznak a projektmenedzserek, vezetők, műszaki mérnökök, adattervezők, biztonsági és megfelelőségi szakértők, UX/CX-szakemberek és pénzügyi érdekelt felek.

Honnan tudhatom, hogy működik-e a digitális átalakítás?

Ha naponta használ digitális eszközöket a belső és külső kommunikációhoz, agilisabb üzletet vezet, digitálisan értő vezetői vannak, és több elégedett, hűséges ügyfelei vannak, akkor kezdeményezése működik.

Vissza a szójegyzékhez Hozzon létre INGYENES fiókot

Weboldalunk sütiket használ. A folytatással feltételezzük, hogy engedélyezi a sütik telepítését, ahogy azt a weboldalunk részletezi adatvédelmi és sütikre vonatkozó irányelvek.