Ügyfél azonosító program ellenőrzőlista

Ügyfél azonosító program ellenőrzőlista

Az Egyesült Államokban az elsődleges pénzmosás elleni program (AML) a banktitokról szóló törvény (BSA), amely előírja a pénzügyi intézményeknek, hogy dolgozzanak ki, hajtsanak végre és tartsanak fenn ügyfél-azonosító programot (CIP). A CIP célja annak biztosítása, hogy egy pénzintézet ismerje ügyfelei valódi kilétét.

A BSA-nak való megfelelés érdekében kövesse az ellenőrzőlistát a CIP létrehozásához. Ez a cikk egy alapos ellenőrzőlistát tartalmaz, amelyet követve megkönnyítheti a folyamatot.

Az ügyfél-azonosítási program ellenőrzőlista fontossága

A CIP végrehajtása során követendő lépés ismerete segít a pénzügyi intézményeknek és jogi csapataiknak megfelelni a banktitokról szóló törvénynek, és megelőzni a pénzmosási tevékenységeket. A szervezetek biztosak lehetnek abban, hogy betartják pénzügyi kötelezettségeiket, begyűjtik az ügyfelektől a szükséges információkat, igazolják személyazonosságukat, és biztonságosabb pénzügyi rendszert alakítanak ki minden érintett számára.

Ki részesülhet az ügyfél-azonosító program ellenőrzőlistájából

 • AML megfelelőségi tisztek

Ez az a személy, akit egy pénzintézet jelöl ki, hogy felügyelje az AML-irányelveket, és gondoskodjon arról, hogy ne álljanak fenn a szabályozási követelményeknek való megfelelési problémák. A megfelelőségi szakember jellemzően a CIP kidolgozásáért és fenntartásáért felelős felsővezető, valamint a személyzet képzéséért a követelményekre.

 • Számlaképviselők

Ezek egy pénzintézet frontvonalbeli alkalmazottai, akik közvetlenül az ügyfelekkel foglalkoznak. Tisztában kell lenniük az ügyfél-azonosító program követelményeivel, hogy megfelelően gyűjtsék az ügyfelek adatait és ellenőrizzék személyazonosságukat.

 • Informatikai munkatársak

Fontos szerepet játszanak az ügyfelek információinak tárolására használt rendszerek fejlesztésében és karbantartásában. Meg kell érteniük a CIP működését is, hogy megfelelően támogassák azt.

 • Ügyfél-átvilágítási csapatok

Ezek a csapatok felelősek a magasabb kockázatú ügyfelek átvilágításáért. Ismerniük kell a CIP-et a kockázatok megfelelő értékeléséhez és a megfelelő intézkedések megtételéhez.

 • Igazgatóság

Ők felelősek a pénzügyi intézmény stratégiai irányának meghatározásáért, amely magában foglalja a CIP jóváhagyását is. Mint ilyen, az igazgatótanácsot tájékoztatni kell a CIP követelményeiről, és arról, hogy az milyen hatással lesz a szervezet működésére.

 • Haszonélvezeti tulajdon

Valaki, aki egy társaság tényleges tulajdonosa – olyan személy, aki végső soron egy jogi személyben vagy konstrukcióban, például társaságban, trösztben vagy alapítványban érdekeltséget birtokol vagy ellenőrzi – személyes érdeke annak biztosítása, hogy ügyfelei törvényesek és alkalmasak legyenek erre az üzletre.

Fedezze fel ügyfél-azonosító programunk ellenőrzőlistáját

Ügyfél azonosító program ellenőrzőlista

Ez a csoport lesz felelős a CIP kidolgozásáért, végrehajtásáért és fenntartásáért.

Miért fontos egy pénzmosás elleni csapat létrehozása?

A BSA-nak való megfelelés biztosítása megköveteli a pénzügyi szervezetektől, hogy tegyenek intézkedéseket a pénzmosás megakadályozására. Ez minden bankintézet biztonsága szempontjából kulcsfontosságú. A CIP-ért való felelősség azt jelenti, hogy ez a csapat létfontosságú szerepet játszik a szervezet integritásának megőrzésében.

Hogyan hozzunk létre egy pénzmosás elleni csapatot?

Nincs egy mindenkire érvényes módszer, mivel a pénzmosás elleni csapat összetétele az adott pénzintézet méretétől és struktúrájától függően változik. Néhány kulcsfontosságú lépés azonban a megfelelőségi programért felelős tisztviselő kijelölése, aki az AML-irányelvek és eljárások felügyeletéért felelős személy lesz; számlaképviselőkből, informatikai személyzetből és ügyfél-átvilágítási elemzőkből álló csapatot állít össze; és képzést biztosít minden alkalmazott számára az ügyfél-azonosítási program követelményeiről.

Milyen eszközökkel lehet pénzmosás elleni csapatot létrehozni?

 • interjúk – a megfelelőségi programért felelős tisztviselői pozícióra legjobb jelölt meghatározása érdekében
 • képzési anyagok – alkalmazottai oktatása a CIP-követelményekről
 • kérdőív – hogy értékelje csapata AML-megfelelőséggel és a CIP-pel kapcsolatos ismereteit

A pénzügyi intézményeknek meg kell erősíteniük, hogy ügyfeleik azok, akiknek vallják magukat a bevezetési folyamat részeként.

Miért fontos az új ügyfél személyazonosságának ellenőrzése?

Az ügyfelek személyazonosságának megerősítésével a szervezetek biztosak lehetnek abban, hogy nem kötnek üzletet bűnözőkkel vagy terroristákkal. Ez pedig segít megvédeni a pénzügyi rendszert a visszaélésektől és megakadályozza a pénzmosást.

Hogyan lehet ellenőrizni egy új ügyfél személyazonosságát?

Ez történhet dokumentumok használatával, tudásalapú hitelesítéssel, nem dokumentális módszerekkel vagy egyéb eszközökkel. A jóváhagyott folyamatokat a CIP részeként már létre kellett hozni.

3 people reviewing support documentation

Milyen eszközöket kell használni az új ügyfél személyazonosságának ellenőrzésére?

 • CIP ellenőrző lista – annak biztosítására, hogy követi-e a szükséges személyazonosság-ellenőrzési eljárásokat
 • dokumentáció – az ügyfél információinak gyűjtésére
 • hitelesítés – az ügyfél adatainak megerősítése
 • nem dokumentált módszerek – az ügyfél személyazonosságának egyéb módon történő megerősítésére

Az új számlanyitási folyamat nyomon követése megmutatja, hogy az ügyfél mikor került be, milyen típusú fiókot nyitott, és más fontos részleteket is megtudhat.

Miért fontos profilt készíteni az ügyfélnek?

Ezzel segít a pénzintézeteknek nyomon követni üzleti ügyleteiket. Ez az információ felhasználható a kockázatok felmérésére, a pénzügyi tranzakciók nyomon követésére, valamint a gyanús tranzakciók vagy tevékenységek észlelésére.

Hogyan készítsünk profilt az ügyfélnek?

A számlanyitás során róluk információkat gyűjtve és központi adatbázisban tárolva. Ezek az adatok felhasználhatók egy profil létrehozására, amelyhez a szervezeten belül minden érintett részleg hozzáférhet.

Contacts in Ticketing system - LiveAgent

Milyen eszközöket kell használni az ügyfél profiljának létrehozásához?

 • számlanyitási űrlap – ügyféladatok gyűjtésére
 • ügyfélprofil sablon – a profilok szabványos formátumának létrehozásához
 • adatbázis – az ügyfelek információinak tárolására

A pénzmosás elleni csapatot minden alkalommal értesíteni kell, ha új ügyfelet vesznek fel.

Miért fontos értesíteni az AML csapatot egy új ügyfélről?

Lehetővé teszi a csapat számára, hogy felmérje az ügyféllel kapcsolatos kockázatokat, és eldöntse, szükség van-e további intézkedésekre. Segít abban is, hogy a pénzügyi intézmény megfeleljen a CIP megfelelőségi követelményeinek.

Hogyan lehet értesíteni a pénzmosás elleni csapatot új ügyfélről?

Ezt megteheti e-mail küldésével vagy telefonhívással. Az értesítésnek tartalmaznia kell az ügyfélre vonatkozó minden lényeges információt, például nevét, címét és születési idejét.

Marketing Email Templates

Milyen eszközöket kell használni az AML csapat értesítésére egy új ügyfélről?

 • kommunikációs eszköz – kapcsolatba léphet az AML csapattal (telefon, e-mail)
 • ügyfélprofil – hogy a csapat rendelkezésére álljon az ügyfél minden lényeges részlete

Tekintse át a fiókképviselők által az ügyfélinterjúk során megadott adatokat, valamint a dokumentációs és hitelesítési folyamatból származó adatokat.

Miért fontos az új ügyféllel kapcsolatos információk áttekintése?

Ez segít abban, hogy az összes szükséges információt összegyűjtsék, és mindent leellenőrizzék. Azt is lehetővé teszi, hogy elkapja azokat a hibákat, amelyek esetleg kimaradtak a kezdeti szűrés során.

Hogyan lehet áttekinteni az új ügyféllel kapcsolatos információkat?

Menjen át az összes rendelkezésre álló adaton. Ez magában foglalja a fiókképviselők megkérdezését, a dokumentáció áttekintését és az ügyféladatok hitelesítését.

Contact forms feature in Live chat software - LiveAgent

Milyen eszközöket kell használni az új ügyfelek adatainak áttekintésére?

 • számlanyitási űrlap – ügyféladatok gyűjtésére
 • hitelesítés – az ügyfél személyazonosságának megerősítésére
 • CIP ellenőrző lista – annak biztosítására, hogy betartja-e a megadott eljárásokat

A KYC űrlapok és kérdések halmaza, amelyeket minden új ügyfélnél ki kell tölteni és el kell tárolni.

Miért fontos a KYC dokumentáció kitöltése?

Hogy a pénzintézetek minden szükséges információt összegyűjthessenek ügyfeleikről. Ezek az adatok felhasználhatók a kockázati szintek meghatározására, mielőtt üzletet kötnének velük.

Hogyan kell kitölteni a KYC dokumentációt?

Utasítsa az ügyfelet, hogy kövesse az űrlapon szereplő összes utasítást, és őszintén válaszoljon az összes kérdésre. Ezt az ügyfélnek és szervezete képviselőjének is alá kell írnia. Használja a LiveAgent KYC ellenőrzőlistáját, hogy ne hagyjon ki egyetlen lépést sem.

digital marketing customer profiles-illustration

Milyen eszközöket kell használni a KYC dokumentáció kitöltéséhez?

Az ügyfél személyazonosságának ellenőrzéséhez bizonyos adatokat és megerősítő dokumentumokat kell begyűjtenie tőlük.

Miért fontos bekérni a szükséges dokumentumokat?

Az ügyfél személyazonosságának megerősítése és annak igazolása, hogy ő az, akit mond. Azt is lehetővé teszi, hogy elkapja azokat a hibákat, amelyek esetleg kimaradtak a kezdeti szűrés során.

Hogyan lehet kérni a szükséges dokumentumokat?

Vegye fel a kapcsolatot az ügyféllel az általa preferált kommunikációs módszerrel, beleértve az összes lényeges információ kérését. A szükséges dokumentumok eltérőek lehetnek attól függően, hogy melyik országban működik, de általában tartalmaznak egy államilag kibocsátott személyi igazolványt, a lakcímet igazoló dokumentumot (például pénzügyi kimutatást), a születési dátumot stb.

Contact-forms-LiveAgent

Milyen eszközöket kell használni a szükséges dokumentumok bekéréséhez?

 • kommunikációs eszköz – kapcsolatfelvétel az ügyféllel (telefon, e-mail)
 • ügyfélprofil – az összes információ tárolására

Ellenőrizze az ügyfél összes adatát annak megerősítésére, hogy azok teljesek és helyesek.

Miért fontos az AML szakértői felülvizsgálata?

Annak ellenőrzésére, hogy az összes dokumentáció rendben van-e, és nincsenek-e kimaradt hibák. Ez segít megvédeni szervezetét a pénzügyi bűncselekményektől.

Hogyan végezzünk AML-szakértői felülvizsgálatot?

Az AML szakember átnézi az összes dokumentációt, és ellenőrzi, hogy minden rendben van-e. Ezenkívül megjelölnek minden gyanús tranzakciót, furcsa pénzügyi tevékenységet vagy hiányzó információkat.

powerful editor - illustration

Milyen eszközöket kell használni az AML szakértői felülvizsgálatához?

 • ügyfélprofil – minden lényeges részlet megadása az ügyfélről
 • kommunikációs eszköz – kapcsolatfelvétel az ügyféllel (telefon, e-mail)

Ez magában foglalja az ügyfél nevének ellenőrzését a közzétett listákon.

Miért fontos a szankciók szűrése?

Győződjön meg arról, hogy nem üzletel olyan személyekkel vagy szervezetekkel, amelyek szerepelnek ezeken a listákon. Ez pedig segít megvédeni cégét a pénzügyi bűncselekményektől.

Hogyan kell szűrni a szankciókra?

Különféle szűrőeszközök állnak rendelkezésre, mint például a WorldCheck vagy a LexisNexis. Egyszerűen írja be az ügyfél nevét a rendszerbe, és az ellenőrzi a megfelelő adatbázisokat.

ecommerce choice-illustration

Milyen eszközöket kell használni a szankciók szűréséhez?

 • WorldCheck
 • LexisNexis

Ha a potenciális ügyfél neve meg van jelölve valamelyik szűrési ellenőrzésen, akkor további vizsgálatot kell végeznie.

Miért fontos az eszkalációs dokumentum elkészítése?

Ez a dokumentum minden lényeges információt tartalmaz az ügyfélről és számlájáról. Ezt arra használjuk, hogy az ügyet egy felsővezetőhöz továbbítsák további felülvizsgálat céljából.

Hogyan készítsünk eszkalációs dokumentumot?

A sablon hasznos lesz itt, ezért keressen online, ha szervezete még nem rendelkezik ilyennel. Ha igen, egyszerűen töltse ki az összes vonatkozó információt, és küldje el felülvizsgálatra.

LiveAgent have all the context you need - illustration

Milyen eszközöket kell használni az eszkalációs dokumentum elkészítéséhez?

 • sablon
 • vásárlói profil

Az összes dokumentáció áttekintése után értékelje az ügyfél potenciális felelősségét a vállalkozással szemben.

Miért fontos az ügyfél kockázati besorolása?

Így rangsorolhatja ügyeit, és azokra az ügyfelekre összpontosíthat, akik a legnagyobb kockázatot jelentik szervezete számára. Ez abban is segít, hogy a megfelelési tisztviselő döntsön a potenciális ügyfél jóváhagyásáról vagy elutasításáról.

Hogyan rendeljünk ügyfélkockázati minősítést?

Különféle módszerek léteznek erre, de használhat egy egyszerű pontozási rendszert is. Pontok hozzárendelése olyan tényezők alapján, mint az ügyfél származási országa vagy iparága.

customer filter - illustration

Milyen eszközöket kell használni az ügyfél kockázati besorolásához?

 • ügyfélprofil
 • kockázatértékelési eszközök – a potenciális ügyfél vélt felelősségének értékelésére
 • fogyasztói bejelentő ügynökségek – a fizetési és hitelezési tevékenységekkel kapcsolatos információkért stb.

Ha úgy ítélik meg, hogy a potenciális ügyfél potenciális veszélyt jelent, a megfelelőségi tisztviselőnek kell döntést hoznia a velük való üzletkötésről.

Miért fontos egy magas kockázatú ügyfél jóváhagyása vagy elutasítása?

Csökkenteni annak esélyét, hogy olyan magánszemélyekkel vagy szervezetekkel üzleteljen, amelyek veszélyt jelenthetnek az Ön vállalatára. Ez viszont segít megvédeni Önt a pénzügyi felelősségtől.

Hogyan lehet jóváhagyni vagy elutasítani egy magas kockázatú ügyfelet?

A döntést a megfelelőségi tisztviselő hozza meg, miután áttekintette az összes vonatkozó információt. Vagy jóváhagyják a számlanyitást, vagy elutasítják azt attól függően, hogy ésszerű meggyőződésük van arról, hogy magas kockázatú ügyfél.

woman choosing right option-illustration

Milyen eszközöket kell használni egy magas kockázatú ügyfél jóváhagyásához vagy elutasításához?

 • ügyfélprofil
 • kommunikációs eszköz

Ha az ügyfél jóváhagyásra kerül, létre kell hoznia egy profilt a rendszerében.

Miért fontos elfogadható kockázat alapján számlát nyitni az ügyfélnek?

Hogy üzletet kezdhessen velük, és bevételt termelhessen.

Hogyan lehet számlát nyitni az ügyfél számára elfogadható kockázat alapján?

A folyamat a szervezet belső eljárásaitól függően változhat, de általában ki kell töltenie néhány papírt, és be kell nyújtania jóváhagyásra. Miután mindent ellenőriztünk és jóváhagytunk, a számla a szükséges várakozási idő letelte után megnyílik a rendszerében.

support illustration

Milyen eszközökkel nyitható számla az ügyfél számára elfogadható kockázat alapján?

 • ügyfélprofil – jóváhagyásra benyújtandó
 • számlanyitó eszköz – a számla megnyitásához, miután minden jóváhagyásra került
 • felügyeleti eszköz – a számlanyitás után, ha szükséges, gyanús tevékenységről szóló jelentést írhat

Az ügyfelek hatékony azonosításának módszerei

Nyilvántartás

Minden ügyfél-azonosítási program első lépése annak biztosítása, hogy minden ügyfélről teljes és pontos nyilvántartása legyen, hogy a lehető legjobb ügyfélszolgálatot tudja biztosítani számukra.

A kormányzati listák összehasonlítása

Ügyfelei azonosításának másik módja, ha összehasonlítja őket a magas kockázatúként megjelölt személyek és szervezetek kormányzati listáival. Ez segít kiszűrni mindenkit, aki veszélyt jelenthet az Ön vállalkozására.

Megfelelő értesítés biztosítása

Ügyfélazonosítási programjának részeként bizonyos számú munkanappal korábban értesítenie kell az ügyfelet arról, hogy személyes adatait gyűjti. Ennek az értesítésnek világosnak és szembetűnőnek kell lennie, és meg kell magyaráznia, hogy miért gyűjti az információkat, és hogyan fogja azokat felhasználni.

Mentességi kritériumok megállapítása

Lehetnek olyan ügyfelek, akik mentesülnek az Ön ügyfél-azonosító programja alól. A mentességi kritériumok előzetes meghatározása megóvja Önt attól, hogy szükségtelenül gyűjtsön információkat olyan személyektől, akik nem jelentenek kockázatot az Ön vállalkozására.

Auditálás és tesztelés

Ügyfélazonosító programjának rendszeres frissítése elengedhetetlen a hatékony működéshez. Ez a folyamat segít azonosítani a rendszer gyenge pontjait, és segít megbizonyosodni arról, hogy Ön megfelel az összes vonatkozó banki szabályozásnak.

Az ügyfélazonosítási program ellenőrzőlistájának összefoglalása

 • Pénzmosás elleni csapat létrehozása
 • Ellenőrizze az új ügyfél személyazonosságát
 • Hozzon létre egy profilt az ügyfél számára
 • Értesítse az AML-csapatot az új ügyfélről
 • Tekintse át az új ügyféllel kapcsolatos információkat
 • Töltse ki a Know Your Customer dokumentációt a LiveAgent KYC ellenőrzőlistájával
 • Kérje a szükséges dokumentációt
 • Végezze el a dokumentáció AML-szakértői áttekintését
 • A szankciók szűrése
 • Minden egyezésről készítsen eszkalációs dokumentumot
 • Rendeljen ügyfélkockázati besorolást
 • Magas kockázatú ügyfél jóváhagyása vagy elutasítása
 • Nyisson számlát az ügyfélnek az elfogadható kockázat alapján

Frequently asked questions

Mi az az ügyfélazonosító program?

A CIP megfelelő, specifikus, kockázatalapú szabályzatok összessége, amelyeket a pénzintézetek használnak ügyfeleik személyazonosságának ellenőrzésére. Ez az eljárás segít megelőzni a csalást és a pénzmosást, és számos joghatóságban törvény írja elő.

Melyek a CIP bevált gyakorlatai?

Határozzon meg világos és tömör szabályzatokat az ügyfél-azonosítási eljárásokra. Képezze alkalmazottait az ügyfelek megfelelő azonosítására, az azonosítási folyamatok automatizálását segítő technológia használatára, valamint az ügyfél-azonosítási eljárások rendszeres felülvizsgálatára.

Kinek kell megfelelnie a CIP-követelményeknek?

Magánbankok, hitelszövetkezetek, takarékszövetkezetek, biztosítók, a SEC-nél bejegyzett bróker-kereskedők és bármely más jogi személy ügyfél. A CIP üzleti célja annak megakadályozása, hogy ezek az intézmények tudtukon kívül bűnözői, pénzügyi tevékenységeket segítsenek elő számlák vezetésével vagy pénzügyi tranzakciók lebonyolításával olyan magánszemélyek vagy jogalanyok számára, akik illegális célból próbálják elrejteni kilétüket.

Milyen előnyei vannak a CIP-nek?

Egy üzleti egység számára mechanizmust biztosít ügyfelei adatainak felderítésére és ellenőrzésére, hogy csökkentse a személyazonosság-lopás, a csalás és a gyanús tranzakciók kockázatát. Biztosítja az olyan kormányzati szabályozási követelmények betartását, mint az Ismerje meg ügyfelét. Emellett rendelkezik egy pénzmosás elleni megfelelőségi programmal is. Az ügyfelek számára a CIP-ek lehetőséget biztosítanak a személyes adatok védelmére és a tranzakciók biztonságosságának biztosítására.

Hogyan biztosíthatom a CIP hatékonyságát?

Először is világosan határozza meg a program céljait és célkitűzéseit. Mit próbál elérni? Kik a célvásárlói? Milyen azonosító adatokra van szüksége tőlük? E kérdések előzetes megválaszolása segít egy célzott és hatékony ügyfélazonosítási program létrehozásában. Ezenkívül követheti az ehhez hasonló megfelelőségi ellenőrzőlistát, hogy ne maradjon le egyetlen fontos lépésről sem.

Milyen szankciókkal jár a CIP-követelmények be nem tartása?

A megsértett konkrét szövetségi szabályozástól függően a szankciók magukban foglalhatnak pénzbírságot, büntetőjogi szankciókat, például börtönbüntetést, a kormány által kiadott üzleti engedély vagy alapító okirat visszavonását, a termékek vagy berendezések elkobzását és/vagy a kormányzati programokban való részvételből való kizárást. bárki, aki tényleges tulajdonos és/az igazgatóság tagja.

Milyen gyakran kell felülvizsgálnom a CIP-emet?

A pontos idő a vállalkozás jellegétől és a bűncselekmény kockázatától függ, de általában a legalább negyedévente végzett időszakos felülvizsgálat ésszerű időkeret a pontosság megőrzéséhez. A hatékony CIP kulcsa, hogy naprakész maradjon az ügyfélbázis változásaival és pontos nyilvántartást vezessen.

Kapcsolódó források

Weboldalunk sütiket használ. A folytatással feltételezzük, hogy engedélyezi a sütik telepítését, ahogy azt a weboldalunk részletezi adatvédelmi és sütikre vonatkozó irányelvek.

×
Foglaljon le velünk egy hívást, és fedezze fel, hogy a LiveAgent milyen előnyöket nyújthat vállalkozása számára.

Több időpontban is elérhetőek vagyunk

Foglaljon le egy demót