Woman listening to customer's complaint

Ügyfél panaszkezelési eljárási ellenőrzőlista

Sok vállalkozásnak fogalma sincs, hogyan kezelje az ügyfelek panaszait. Ennek az lehet az oka, hogy nem ismerik a legjobb módot az ügyfelekkel való kommunikációra vagy problémáik megoldására.

Ez óriási probléma, mert a boldogtalan ügyfelek gyakran elmondják barátaiknak és családtagjaiknak negatív tapasztalataikat, ami üzletvesztéshez vezethet. Szeretné tudni, hogyan készítsen tervet az ügyfelek panaszainak kezelésére? Ha igen, olvasson tovább.

Az ügyfélpanaszkezelési eljárási ellenőrzőlista fontossága

Az ügyfelek panaszai az üzletmenet normális részét képezik. Valójában lehetetlen mindenkit mindig kielégíteni. Azok a vállalkozások azonban, amelyeknek nincsenek terveik az ügyfelek panaszainak kezelésére, gyorsan bajba kerülhetnek. Ha nem tesz lépéseket a problémáik megoldására, az ügyfelek sértve vagy figyelmen kívül hagyva érzik magukat, és előfordulhat, hogy a jövőben nem térnek vissza.

A szervezettség kulcsfontosságú annak megállapításához, hogy valaki milyen típusú panaszt hoz fel. Ez azt jelenti, hogy elengedhetetlen egy szilárd terv a különböző típusú vásárlói panaszok kezelésére.

Ezért olyan fontos egy ügyfélpanaszkezelési eljárási ellenőrző lista kidolgozása. Ez segít abban, hogy minden panaszt megfelelően és következetesen kezeljenek, ami boldogabb ügyfelekhez vezet.

Kinek előnyös az ügyfélpanaszkezelési eljárási ellenőrző lista?

 • ügyfélkapcsolat munkatársai
 • ügyfélszolgálati csapatok
 • ügyfélszolgálati képviselők
 • szervezeti vezetők és menedzserek

Az ügyfélkapcsolattartó személyzet teljesítményét az ügyfélpanaszkezelési eljárási ellenőrzőlista befolyásolja. Hasznos lehet minden olyan üzleti egység számára, amelynek vannak ügyfelei, és azt akarják, hogy minden alkalommal pozitív élményben részesüljenek, amikor kapcsolatba lépnek a márkával.

Tehát nem számít, milyen típusú cége van, ha javítani szeretne ügyfélszolgálatán és növelni kívánja az ügyfelek elégedettségét, akkor az ügyfélpanaszkezelési eljárás ellenőrző listája az Ön számára készült.

Tekintse meg az ügyfélpanaszkezelési eljárás ellenőrzőlistáját

Ügyfél panaszkezelési eljárási ellenőrzőlista
Nem elég csak megoldani az adott problémát – meg kell győződnie arról, hogy ügyfelei is elégedettek a probléma kezelésével. Ez azt jelenti, hogy figyelmesen meg kell hallgatni, jegyzetelni kell az elhangzottakat, időben nyomon kell követni a panaszaikat, majd e-mailt vagy levelet küldeni, ha minden szükséges információ birtokában van.

Miért fontos a figyelmes hallgatás?

Fontos, hogy figyelmesen hallgasson, mert más problémák is lehetnek a felszín alatt, különösen akkor, ha először foglalkozik az ügyféllel. Meg akar győződni arról, hogy megérti, hol mentek rosszul a dolgok, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő. Az ügyfelek meghallgatása abban is segít, hogy jobb kapcsolatokat építsen ki velük, és növelje hűségüket. Amikor az ügyfelek úgy érzik, hogy meghallgatják őket, és panaszaikat komolyan veszik, nagyobb valószínűséggel térnek vissza a jövőben, és ajánlják az Ön vállalkozását másoknak.

Hogyan tud figyelmesen hallgatni?

Az odafigyeléssel kezdődik. Ez azt jelenti, hogy figyelmesen hallgasson, és ne csináljon mást, miközben telefonon beszélnek. A következő dolog, amit meg kell tennie, az, hogy jegyzeteljen az elhangzottakkal kapcsolatban. Ily módon minden tényt tisztán láthat, amikor elérkezik a további beszélgetések ideje.
LiveAgent - urgent tag on a ticket
A LiveAgent sürgős címke példája
Végül győződjön meg arról, hogy azonnal válaszol nekik, és küldjön egy e-mailt vagy levelet, amelyben tudatja velük, hogy mi történt. Ne felejtse el hozzátenni, hogy az ő elégedettségük a legfontosabb.

Milyen eszközöket használjunk a figyelmes hallgatáshoz?

 • Call center szoftver (pl. LiveAgent)
 • aktív hallgatás tréningek (vagy bármilyen más kiegészítő tréning)
 • közösségi média figyelés – Facebook Insights, Google Alerts, Mediatoolkit
 • A LiveAgent postafiókja itt is jól jön majd
Az információgyűjtés fontos része a vásárlói panaszok kezelésének. Ez azt jelenti, hogy minden részletet meg kell szerezni a helyzetről, hogy megfelelően felmérhesse és megoldhassa azt.

Miért fontos az információgyűjtés?

Az összegyűjtött információk segítenek kitalálni, hogy mi történt, és hogyan javíthatja ki. Ezenkívül teljes körű információkkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy ügyfeleit pontos információkkal lássa el.
Notes inside of the ticket in LiveAgent
Példa megjegyzésekre és információkra a LiveAgentben

Hogyan gyűjthet információkat?

Többféle módon is gyűjthet információkat:
 • beszéljen az ügyféllel telefonon vagy e-mailben
 • jegyzeteljen a beszélgetés során
 • kérjen további részleteket követő hívásokban vagy e-mailekben

Milyen eszközöket érdemes használni az információgyűjtéshez?

 • LiveAgent
 • egy CRM-rendszer, mint például a Salesforce, lehetővé teszi az ügyfelek interakcióinak nyomon követését, és adatok gyűjtését a panaszokról (az egyszerűsített folyamat mind az ügyfelek, mind az ügynökök számára előnyös)
 • felmérési szoftverek, mint például a Survey Monkey, segíthetnek visszajelzést gyűjteni az ügyfelektől a vállalkozásával kapcsolatos tapasztalataikról
 • Notepad++ vagy Evernote a megjegyzések lejegyzéséhez
Ha készen áll a panasz rögzítésére, győződjön meg arról, hogy azt úgy tegye, hogy az segítsen javítani szolgáltatása minőségén és teljesítményjellemzőiben. Az összes részlet egyszerű rögzítése nem elég jó, ezért inkább válassza ki, hogy mely pontokat kell felvennie, és miért fontosak.

Miért érdemes rögzíteni az ügyfelek panaszait?

Az ügyfelek panaszainak rögzítése segíthet a szolgáltatás minőségének folyamatos javításában. Ez olyan információk gyűjtésével történik, amelyek segítenek felmérni a helyzetet a probléma megoldása érdekében.

Hogyan kell rögzíteni az ügyfelek panaszait?

A vásárlói panaszok rögzítését hasznos és hatékony módon kell végezni. Össze akarja gyűjteni az összes részletet, de nem kell egyszerre rögzítenie őket. Győződjön meg arról, hogy olyan információkat rögzít, mint például:
 • tárgy/cím – írja le a panasz típusát (szolgáltatás minősége, árképzés vagy termék)
 • az ügyfél adatait – beleértve a nevét, elérhetőségeit és számlaszámát
 • dátum – mikor történt, hogy legyen idővonala
 • a panasz részletei – mit mondtak a problémáról
 • határozat – tartalmazza, hogy mit tettek a panasz megoldása érdekében, és hogyan vélekedett az ügyfél ezzel kapcsolatban
Feltétlenül tájékoztassa az ügyfeleket, hogy a hívások rögzítésre kerülnek, ellenkező esetben annak kellemetlen jogi következményei lehetnek.
SLA log in LiveAgent
Jegyidő információ a LiveAgentben

Milyen eszközöket érdemes használni a panaszok rögzítésére?

 • táblázatkezelő szoftver – Excel vagy Google Táblázatok
 • SurveyMonkey vagy Google Forms – tegyen fel kérdéseket az ügyfeleknek a vállalkozásával kapcsolatos tapasztalataikról
 • A LiveAgent help desk szoftvere – lehetővé teszi, hogy rögzítsen minden ügyfél interakciót, mindegyiket egy helyen tárolja, és szükség esetén mindegyikről leírja a részleteket
 • CRM-rendszerek, mint például a felhőalapú Raynet
Amikor egy ügyfél hangot ad panaszának, fontos megmutatnia, hogy megérti, amit mond, és törődik vele. Ez segít kiépíteni a bizalmat az ügyféllel, és úgy érzi, hogy Ön komolyan veszi az aggodalmait.

Miért kell empátiát mutatni az ügyfelek felé?

Az empátia kimutatása segíthet az ügyféllel való kapcsolat javításában, valamint a panasz megoldásában. Növelheti annak esélyét is, hogy megtartsa ezt az ügyfelet a jövőbeli üzleti életben, mert azt mutatja, hogy hajlandó együttműködni velük, és mindkét fél számára értelmes módon megoldani a problémáikat.
Bad customer experience illustration
Az empátia kimutatása kihívás lehet

Hogyan mutathat empátiát az ügyfelek felé?

Amikor meghallgatja ügyfeleit, ügyeljen arra, hogy empátiát mutasson a következőképpen:
 • Figyeljen – ügyeljen arra, hogy hallja a mondanivalóját, és ne szakítsa félbe őket. Az ügyfélszolgálati folyamat ezen lépése során fontos, hogy pontosan megértse, miért panaszkodnak.
 • Tegyen fel kérdéseket – ez segíthet tisztázni a részleteket arról, hogy mi is történt pontosan az interakció során. Lehetőséget ad arra is, hogy ügyfelei többet beszéljenek arról, miért elégedetlenek, és mit szeretnének megoldásként látni.
 • Ismerje el érzéseiket – tudassa velük, hogy megérti, mit éreznek, mondjon például „Ez nagyon frusztrálóan hangzik” vagy „Sajnálom, ami történt”.
 • Ne vitatkozzon – még ha nem is ért egyet azzal, amit az ügyfél mond, akkor is empátiát mutathat ki, ha meghallgatja és elismeri a véleményét.

Milyen eszközöket használjunk az empátia kimutatására?

 • hangszíne – ügyeljen arra, hogy rokonszenves és megértő legyen, ne védekező vagy vitázó.
 • testbeszéd – teremtsen szemkontaktust, és használjon olyan kifejezéseket, mint a biccentés és a kézmozdulat, hogy személyesen mutasson megértést.
 • e-mail válasz – az üzenet küldése, különösen, ha bocsánatkérést vagy magyarázatot tartalmaz a történtekről, azt éreztetheti az ügyfelével, hogy komolyan veszi a panaszát, és megoldja azt.
 • személyre szabott üzenetek – tájékoztatja az ügyfelet a panaszkezelési folyamat aktuális szakaszáról.
Ha egy ügyfél panaszkodik az Ön vállalkozásával kapcsolatban, fontos, hogy köszönetet mondjon neki. Ez azt fogja érezni, hogy értékeli a visszajelzéseiket, és örülnek, ha felhívják rájuk a figyelmet egy problémára, így kezelheti azt, és megelőzheti az újbóli előfordulását.

Miért kell köszönetet mondani az ügyfeleknek?

Ha e-mailt küld ügyfeleinek, amelyben megköszöni aggodalmaik felvetését, az segíthet a kapcsolatépítésben, valamint megmutathatja, hogy dolgozik a probléma megoldásán. Ha köszönetet mond az ügyfeleknek, az is éreztetheti, hogy megbecsülik őket, és nagyobb valószínűséggel térnek vissza a jövőben.
Customer feedback - LiveAgent integration
A LiveAgent visszajelzés integrációja

Hogyan köszönje meg az ügyfeleknek?

Többféleképpen is köszönetet mondhat ügyfeleinek a panaszkodásért:
 • Köszönjük visszajelzésüket – ez azt mutatja, hogy értékeli, hogy időt szán arra, hogy elmondja Önnek tapasztalatait.
 • Köszönje meg nekik, hogy felhívták a figyelmét a problémára – ezzel tudatja velük, hogy hálás, hogy megkeresték Önt, és dolgoznak a probléma megoldásán.
 • Köszönjük türelmüket – ha tudatja az ügyfelekkel, hogy megérti, hogy csalódottak lehetnek, az segíthet megnyugtatni a helyzetet.

Milyen eszközöket használjunk a vásárlók megköszönésére?

 • köszönő e-mail sablonok – egy sablon elküldésével vállalkozása professzionálisabbnak tűnhet, megmutathatja, hogy a csapat komolyan veszi az aggodalmakat, és több idő jut a problémák megoldására.
 • személyre szabott üzenetek – ha megköszöni az ügyfelek visszajelzéseit, azt mutatja, hogy időt szakított arra, hogy elolvassa mondandójukat, és értékeli a hozzászólásaikat.
 • telefonhívás – a panasz megoldása után egy beszélgetés valakivel az Ön csapatából segíthet megmutatni, hogy törődik az ügyfél tapasztalataival, és szeretne megbizonyosodni arról, hogy elégedettek.
Amikor egy ügyfél panaszkodik, emlékeznie kell arra, hogy a probléma vele lehet, nem az Ön vállalkozásával. Ez nem változtat azon a tényen, hogy akkor is bocsánatot kell kérnie az ügyféltől, ha úgy gondolja, hogy cége nem tett semmi rosszat.

Miért kell bocsánatot kérni az ügyfelektől?

A bocsánatkérés megmutathatja az ügyfélnek, hogy Ön komolyan veszi panaszát, és dolgozik a problémájának megoldásán. Ez arra is szolgálhat, hogy kifejezze együttérzését a frusztrációjukkal szemben, és elismerje a problémájuk által okozott kellemetlenségeket.
Man holding I'm sorry sign
Az udvariasság és a bocsánatkérés visszanyerheti ügyfelét

Hogyan kérjen bocsánatot az ügyfelektől?

Az ügyfelek panaszainak komolyan vétele érdekében fontos, hogy a cég képviselője közvetlenül kérjen bocsánatot az ügyféltől. Legyen őszinte bocsánatkérésében, és vállalja a felelősséget a problémáért. Ha nem Ön kezelte az ügyfél panaszát, a lehető leghamarabb küldjön el egy bocsánatkérő üzenetet.

Milyen eszközöket kell használni a bocsánatkéréshez az ügyfelektől?

 • bocsánatkérő e-mail sablonok – egy általános bocsánatkérési sablon elküldhető az ügyfélnek a probléma megoldása után. Ez azt mutatja, hogy aggódik amiatt, hogy hogyan bántak velük, és szeretné, ha tudnák, hogy törődik vállalkozása hírnevével, és proaktívan megoldja a szolgáltatással vagy termékkel kapcsolatos problémákat.
 • telefonhívás – jó módja annak, hogy tudatja az ügyféllel, hogy valaki személyesen kezeli a problémáját.
Miután elnézést kért az ügyféltől, fontos megoldást kínálni. Ez bármi lehet, a következő vásárlás kedvezményétől a teljes visszatérítésig.

Miért kell megoldást kínálnia az ügyfeleknek?

A megoldás felajánlása azt mutatja, hogy lépéseket tesz a probléma megoldása érdekében, és szeretné helyrehozni a dolgokat az ügyfél számára. Ez is egy módja annak, hogy örömet szerezzenek nekik, és megtartsák üzletüket a jövőben.

Hogyan kínáljon megoldást az ügyfeleknek?

Amikor megoldást kínál, fontos, hogy kövesse az eljárást, és ne tegyen olyan ígéreteket, amelyeket cége nem tud betartani. Ehelyett összpontosítson arra, hogy pontos leírást adjon arról, hogy mi fog történni. Ez segít megmutatni az ügyfélnek, hogy meghallgatta panaszát, és a megoldáson dolgozik.
woman holding gift card
Ajánljon ügyfeleinek megfelelő kompenzációt

Milyen eszközöket kell használni a megoldások kínálásához az ügyfeleknek?

 • kuponok – ha a megoldás a következő vásárlásból származó kedvezmény, küldjön az ügyfélnek egy kódot, amelyet felhasználhat az Ön webhelyén vagy az üzletben
 • köszönőlevél/e-mail – a probléma megoldása után köszönő üzenet elküldésével megmutathatja, hogy értékeli az ügyfél üzletét, és elnézést kér az esetleges kellemetlenségekért
 • ajándékutalványok – postai úton vagy elektronikusan megküldik a vásárlónak
A megoldás felajánlása után fontos megvitatni a rendelkezésre álló lehetőségeket. Ez segíthet abban, hogy az ügyfél úgy érezze, hogy meghallják és megbecsülik, valamint hogy Ön komolyan vegye panaszát, és dolgozzon annak megoldásán.

Miért fontos a lehetséges megoldások megvitatása?

A lehetséges megoldások megbeszélése az ügyféllel lehetővé teszi számukra, hogy a számukra legmegfelelőbbet válasszák. Ez azt is mutatja, hogy hajlandó együttműködni velük, és nem csak olyan megoldást próbál rájuk erőltetni, ami esetleg nem megfelelő.

Hogyan vitathatják meg a lehetséges megoldásokat?

A legjobb, ha tájékoztatja ügyfeleit minden választásukról, mielőtt döntést hozna a következő lépésekről. Így úgy érzik, hogy javaslataikat figyelembe veszik, és részesei lehetnek a döntéshozatali folyamatnak.
Chat survey from agent's view
Jegyzetek hozzáadása javaslatokkal a LiveAgentben

Milyen eszközöket használjunk a lehetséges megoldások megvitatásához?

 • ügyfél-elégedettségi felmérés – gyűjtse össze ügyfelei javaslatait, és éreztesse velük, hogy meghallják
 • e-mail sablon a nyomon követéshez – küldjön üzenetet az ügyfélnek az összes lehetőségével, hogy a megoldások megbeszélése után tudja, mi fog történni
Az ügyfél panaszának kezelése után fontos, hogy betartsa ígéreteit. Ez azt mutatja, hogy őszintén oldja meg a problémáikat, és szeretné, hogy elégedettek legyenek vállalkozásával, megóvva Önt a hírnévvel kapcsolatos kockázatoktól.

Miért kell betartania az ügyfeleknek tett ígéreteit?

Az ígéretek betartása tudatja az ügyféllel, hogy az igényeit kielégítették, és hozzájárulhat a bizalom kiépítéséhez az Ön vállalkozása és közöttük. Ez is segít megmutatni, hogy Ön megbízható, és olyan vállalkozás, amelyre az ügyfelek számíthatnak a munka elvégzésében.

Hogyan tartsa be az ügyfeleknek tett ígéreteit?

Határozzon meg egyértelmű iránymutatásokat a támogató ügynökök számára arra vonatkozóan, hogy egy adott helyzetben mit tudnak ajánlani. Így mindenki egy oldalon lesz, és nem lesznek félreértések. Nagyon óvatosnak kell lennie, hogy ne szalasszon el semmilyen határidőt, és ne tegyen olyan ígéreteket, amelyeket vállalkozása nem tud betartani. Ez károsíthatja az ügyfélkapcsolatokat, és azt a benyomást keltheti, hogy megbízhatatlan, amit senki sem akar.
Time-Rules-LiveAgent
A LiveAgentben beállíthatja saját időszabályait és értesítéseit

Milyen eszközöket használjon az ügyfeleknek tett ígéretek betartásához?

 • útmutató a panaszok megoldásához
 • LiveAgent – nyomon követheti az ügyfelek összes panaszát és azok megoldásának módját egy helyen.
 • CRM – jegyezze fel az ügyfeleknek tett ígéreteit, valamint azt, hogy mikor és mi történt ezután
 • megjegyzések – rögzítse a probléma megoldásának módját, ha később hivatkoznia kell rá
 • jól meghatározott ügyfélpanasz-politika
A panasz kezelését követően fontos megköszönni ügyfeleinek, és visszajelzést kérni tőlük.

Miért fontos a visszajelzés kérése?

Az ügyfél-elégedettségi felmérés során szerzett információk felhasználása rávilágít arra, hogy vállalkozása mennyire értékeli ügyfeleit, ami növelheti a márka iránti hűséget. Ezenkívül segít azonosítani a fejlesztésre szoruló területeket, hogy hasonló problémák ne ismétlődhessenek meg a jövőben, és javítja a vásárlók márkájának megítélését.

Hogyan kérjünk visszajelzést az ügyfelektől?

El kell magyaráznia ügyfeleinek, hogy miért van szüksége a visszajelzéseikre, valamint hogy milyen információkat használnak fel és kik kapják meg. Így tudják, hogy véleményük számít, és megérthetik, milyen hatással lesz az Ön vállalkozására.
Feedback & suggestions feature in help desk software - LiveAgent
Tervezze meg visszajelzési javaslatát a LiveAgent segítségével

Milyen eszközökkel kérhet visszajelzést az ügyfelektől?

 • felmérés – hozzon létre egy kérdőívet, és küldje el ügyfeleinek, miután kapcsolatba léptek az Ön vállalkozásával, hogy jobban megismerjék az ügyfelek igényeit
 • visszajelzési űrlap – adja hozzá webhelyéhez vagy blogjához, hogy az ügyfelek bármikor elmondhassák tapasztalataikat
 • köszönöm e-mail sablon – küldjön üzenetet ügyfeleinek, miután időt szakítottak a visszajelzésre
A panasz megoldását követően fontos, hogy közvetlenül kézbe vegye az irányítást annak biztosítása érdekében, hogy szolgáltatása vagy terméke minősége ne romoljon. Ez azt jelenti, hogy figyeljük az ügyfelek visszajelzéseit, és szükség esetén intézkedjünk.

Miért fontosak az ellenőrzések?

Ahhoz, hogy a kezelési folyamat minden lépése átlátható legyen, belső ellenőrzésekre van szükség. Így nyomon követheti vállalkozása szolgáltatásainak minőségét, és szükség esetén változtatásokat hajthat végre.
Reports in Help desk software - LiveAgent
A LiveAgent jelentéseket és elemzéseket kínál

Hogyan kezeljük a belső kontroll tesztelését?

Az ellenőrző programok segítenek azonosítani azokat a kockázatokat a szervezeten belül, amelyek az ügyfelek panaszaihoz vagy a hírnév megsértéséhez vezethetnek. Nagy képet adnak a teljesítményről is, így megfelelő üzletmenet-folytonossági terveket készíthet. A minőségellenőrzés hatékonyságának biztosítása érdekében kulcsfontosságú a belső ellenőrzések rendszeres tesztelése. A belső ellenőrzési tesztelés különböző módszerekkel végezhető el, például asztali auditokkal vagy panaszt benyújtó ügyfelekkel folytatott interjúkkal.

Mely eszközök segíthetnek ellenőrizni a minőséget?

 • ellenőrzési jelentés – a rendszeres jelentések készítése segít gyorsabban feltárni a javítási hiányosságokat. Állítson be teljesítménymutatókat annak mérésére, hogy megfelel-e az üzleti stratégiájának.
 • ügynöki teljesítmény nyomon követése – ez segít Önnek közvetlenül ellenőrizni ügynökei teljesítményét, nyomon követni az ügyfelek panaszait kezelő ügynököket, és biztosítani fogja, hogy a megfelelő eljárásokat követik.
 • ügyfélszolgálati szoftver – ez lehetővé teszi, hogy nyomon követhesse az ügyfelek összes interakcióját, beleértve azokat is, amelyek panaszbeadványt eredményeznek. Ez segíthet azonosítani azokat a trendeket vagy területeket, ahol a vállalatának változtatásokat kell végrehajtania.
 • panaszkövető rendszer – a panaszok nyomon követésére szolgáló rendszer segítségével nyomon követheti a megoldási folyamatot, és biztosítja, hogy minden lépést betartanak.

Az ügyfélpanaszkezelési eljárási ellenőrzőlista összefoglalása

 • A lehető leghamarabb intézkedjen
 • Figyelmesen hallgassa meg ügyfeleit
 • Gyűjtse össze a probléma megoldásához szükséges információkat
 • Panaszok rögzítése
 • Mutasson empátiát ügyfelei aggodalmai iránt
 • Köszönje meg ügyfeleinek a panaszt
 • Akkor is kérjen bocsánatot, ha nem Ön okozta a problémát
 • Ajánljon megoldást
 • Beszéljék meg a lehetséges megoldásokat
 • Tartsa be az ígéreteit
 • Kérjen visszajelzést, és ismét köszönje meg ügyfelének
 • A szolgáltatás minőségének ellenőrzése

Customer complaint handling procedure checklist FAQs

What are customer handling skills?

Customer handling skills are the abilities and techniques that businesses use to deal with customer complaints. They can include listening to customers’ concerns, empathizing with them, and resolving their issues in a satisfactory way.

What are the three steps to follow when receiving a customer complaint?

The first step is to listen, which involves understanding what the customer's complaints and concerns are. The second step is to empathize with them by showing that you understand their frustrations about the issue at hand. The third step is to resolve their issues in an effective manner so they feel satisfied with how things were handled.

What are some common types of complaints?

The most common types of complaints can vary depending on the industry that your business is in, but some of the most common include problems with products or services, billing or payments errors and delivery or shipping delays.

Why is it important to have a customer complaint handling procedure in place?

Having a customer complaint handling procedure in place is important because it helps the business identify when issues are occurring and what steps need to be taken to address them. It also provides clients with information about how their complaints will be handled, which can lead to increased trust between them and your business. Managing complaints is an inherent risk of doing business - you never know how the customer will react and how you will be able to meet their needs. That's why having a clear procedure is like having risk management guidance - it's essential to make sure that your business will not suffer.

How do I maintain an effective relationship with my customers while resolving their issues?

It's important to maintain an effective relationship with your customers while resolving their issues by being responsive to their inquiries, keeping them updated on the progress of their complaints, and apologizing for any inconvenience that may have been caused. Additionally, businesses should take steps to ensure that these types of problems do not occur again in the future.

Where should I place a customer complaint form?

A customer complaint form should be placed in an area where clients can easily access it This can be the contact page of your website or in an email that is sent after they have an interaction with your business.

Kapcsolódó források

Weboldalunk sütiket használ. A folytatással feltételezzük, hogy engedélyezi a sütik telepítését, ahogy azt a weboldalunk részletezi adatvédelmi és sütikre vonatkozó irányelvek.

×
Foglaljon le velünk egy hívást, és fedezze fel, hogy a LiveAgent milyen előnyöket nyújthat vállalkozása számára.

Több időpontban is elérhetőek vagyunk

Foglaljon le egy demót
^ ^